Akvarij [nasveti za začetnike]
sladkovodni akvarij

Kako popestriti naše življensko okolje?

Ali vodno življenje v stanovanju ali delovnem mestu popestri in oplemeniti tudi naše življensko okolje?

Pod besedo akvarij si ljudje predstavljajo povsem različne stvari : od »vaze« z zlato ribico med plastičnimi rastlinami (kar ni!) do sodobnega popolnoma opremljenega velikega tipskega akvarija. Izkušnje kažejo, da večino ljudi navduši res lepo urejen in vzdrževan naravni – rastlinski, koralni ali zgolj ribji akvarij; vedno znova nas preseneča pestrost oblik in barv vodnega sveta (ne samo koralnih grebenov) in tudi dolgoletni akvaristi včasih obnemimo pred kašnim novim »biotopom« – nad atraktivnostjo barvitih in neomajno plavajočih jat rib, raznolikostjo sveta nevretenčarjev in bujno zaraščenostjo vodnih in močvirskih rastlin.

Žal si zaradi časovnih, prostorskih in finančnih omejitev in drugih razlogov pogosto akvarija ne moremo privoščiti. Pa vendarle, obstaja tudi ta možnost in komur uspe premagati začetne ovire, se mu »odpre« čisto nov – podvodni svet! Ne ravno cel koralni greben , a vendarle majhen podvodni gozdiček – kar pri nas doma.

V akvariju si uredimo delček narave v dovolj veliki in primerno oblikovani stekleni »posodi«, kjer vzdržujemo čim bolj optimalne naravne razmere, kolikor je to mogoče.

Ali je akvarij enostavna rešitev?

Lep in uspešen akvarij, ki je optimalno biološko uravnotežen, ni preprosto vzdrževati, rabimo predvsem dobro voljo, še več pa izkušenj in ustreznih nasvetov; nekaj iz literature, še bolje od izkušenih akvaristov – neprecenljive so lastne izkušenj.

V akvariju so ribe v ujetništvu, popolnoma odvisne od nas in tu brez strokovne etike in spoštovanja strokovno dogovorjenih pravil in normativov ne gre. Osnovno pravilo pri nakupu rib je, da mora imeti srednje velika ribica v akvariju najmanj 3 litre vode samo zase. Večje ribe pa še ustrezno več, recimo odrasla skalarka (listarka) ali diskus potrebujeta 80 l vode, za par takih vrst ostrižnikov torej minimalno 160 l akvarij. Tega kriterija nikakor ne smemo prekoračiti, če to storimo, gre na škodo rib. Zaradi slabše kvalitete vode in stresa je riba manj odporna in zboli. Tudi ni vseeno, ali damo v akvarij ribe, ki se prenašajo med seboj, ali združimo skupaj ribe »z vseh vetrov«, kar ni niti estetsko, niti koristno.

Argumetni PROTI akvariju:

 • z akvarijem je veliko dela in skrbi
 • kdo bo hranil ribe, ko nas ni doma
 • stalno se razraščajo alge po šipah, ribe umirajo

Vendar pa drži, da s pravilno urejenim in vzdrževanim akvarijem , ko je enkrat biološko uravnotežen, ni veliko dela, enkrat tedensko manjše čiščenje oz. menjava delčka vode (10 – 20%) in dnevno hranjenje ribic ali dodajanje kakšnih »vitaminčkov«; ob času naše odsotnosti poskrbi za ribe vikend tableta, hranilni avtomat ali kakšen sorodnik.

Argumetni ZA akvarij:

Vrhunska atrakcija

– duševno sproščujoč in nenadkriljivo atraktiven naraven okras stanovanja ali delovnega okolja

Sodobne rešitve

– sodobna tehnika in preparati za akvarij resnično omogočajo pripravo in vzdrževanje primerno kvalitetne vode in drugih pogojev (osvetlitev, prezračevanje, ogrevanje…) za optimalno biološko uravnotežen akvarij

Širimo znanje

– ob opazovanju obnašanja in razmnoževanja vodnega življenja v akvariju se izobražujemo (širimo znanje o vodni kemiji, ribah, rastlinah….) ; tudi razvijamo bolj razumevajoč in spoštljiv odnos do okolja in živali nasploh…

Človek se začne spraševati, od kje vsa ta bitja pravzaprav izhajajo in kaj se z njimi dogaja v naravi, začnemo bolj ceniti in spoštovati ribe kot živali in ves podvodni živelj nasplošno.

Predno se odločimo postavit akvarij

Najprej moramo razmisliti, kje bi akvarij lahko stal; to običajno odločilno vpliva na velikost in tip akvarija .
Dobro pa je tudi vedeti, kaj želimo od akvarija in v akvariju imeti: ga imamo samo za okras stanovanja ali kakega drugega prostora, ali pa želimo ribe in rastline (in polže) tudi razmnoževati ? Smo zadovoljni s t.i. skupinskim okrasnim akvarijem, ali želimo bolj naraven – »biotop« akvarij, s poudarkom na lepi, naravni zaraščenosti ali ustreznimi kombinacijami rib v sladkovodnem ali nevretenčarjev v koralnem akvariju.

Večina začetnikov sprva glede izbire rib ni izbirčna in hočejo imeti v akvariju ribe, ki so jim všeč na pogled; je pa lažje gojiti ribe in rastline iz čim ožjega geografskega porekla oz. iz istega naravnega okolja, saj potrebujejo iste pogoje in jim lažje ustvarimo optimalne razmere v akvariju, ker ni potrebno sprejemati glede tega kompromisov. To je bolj naraven, biotop princip.

Pri nakupu akvarija velja upoštevati dolgoletne izkušnje akvaristov : bolj ko je akvarij velik, manj je dolgoročno dela in problemov z njim (bolj stabilno biološko ravnotežje) in če kje, potem še posebej velja v akvaristiki pravilo, da se ne splača kupovati cenenih in manj kvalitetnih akvarijev, opreme in rib!

Nasveti za začetnike avkaristike

Nasveti za začetnike avkaristike

 1. za svetovanje se obrnite na strokovnjake

 2. ne kupujte sprva preveč zahtevnih, občutljivih ali posebnih vrst rib in rastlin

 3. rastline za začetnike so:

  rmanec, valisnerije, vrste kriptokorin, vodoljube.

 4. ribe za začetnike so:

  kardinalke, živorodke, jate teter , mrenic , somiči , ostrižniki.

 5. akvarij najprej zasadimo, šele po tednu ali dveh ga neselimo z ribami, ko je že biološko uravnotežen in začne delovati biološki filter.

Vse v zvezi z izbiro, ureditvijo, »oživitvijo« in vzdrževanjem optimalnega ravnotežja vašega akvarija dobite lahko tudi pri podjetju Aqua Vita, ki se ukvarja s svetovanjem in urejanjem akvarijev, vzgojo akvarijskih rib in rastlin in razvojem lastnih preparatov za akvarije.
☏ 041 761 287   ✉ bojan.dolenc@aqua-vita.s

Akvarij [nasveti za začetnike]
Pomakni se na vrh