Začetni koraki postavitve akvarija

Ko smo se odločili, kje bo stal akvarij, katere ribe in rastline želimo gojiti v akvariju oz. ali bomo imeli skupinski okrasni ali bolj »nazaj k naravi« urejen biotop akvarij z bolj skrbno načrtovano ureditvijo in izbiro rib in rastlin, pride na vrsto:

  • nabava akvarija
  • opreme
  • ureditev
  • naselitev

Večina začetnikov sprva glede izbire rib ni izbirčna in hočejo imeti v akvariju ribe, ki so jim všeč na pogled; je pa lažje gojiti ribe in rastline iz čim ožjega geografskega porekla oz. iz istega naravnega okolja, saj potrebujejo iste pogoje in jim lažje ustvarimo optimalne razmere v akvariju, ker ni potrebno sprejemati glede tega kompromisov.

Akvarij nekako najbolje pride do izraza, če stoji 70 – 100 cm nad tlemi; če imamo majhne otroke, naj bo ta višina bolj nizka, sicer raje ustrezo višja. Boljše znamke akvarijev (npr. Juwel) imajo možnost dokupa omarice za posamezen tip akvarija , na katero direktno postavimo akvarij , brez podlaganja stiroporja ali gume ; če pa si podstavek ali omarico izdelamo sami , moramo za stekleni lepljeni akvarij brez okvirja obvezno pod akvarij podstaviti stiropor ali kaj podobnega, da kasneje akvarij ne bi počil (zaradi morebitne krivitve lesa oz. iverke…).

Glede osvetlitve se lahko odločamo med dvema osnovnima tipoma akvarijev :

  • zaprti tip z pokrovom, v katerega so vgrajene fluorescentne žarnice
  • odprti tip: žarnice , običajno HQL (živosrebrna) ali HQI (halogenska), visijo nad odprtim akvarijem.


Prednost akvarijev s pokrovom je, da voda ne izhlapeva, ribe ne morejo skočiti iz akvarija in tudi potrebujejo manj prostora; odprti akvariji so bolj primerni za posebne tipe akvarijev, ki potrebujejo nadpovprečno močno osvetlitev: npr. koralni akvarij ali rastlinski (t.i. »holandski«) akvarij …(več o vrsti in moči različnih žarnic v nadaljevenju…).

Glede filtriranja in ogrevanja akvarija imamo tudi različne možnosti:
Zunanji filtri (vodotesna posoda s vodno črpalko; kapljični filter pod akvarijem z črpalko…).
Notranji filtri (na mehurčke z gobico, na vodno črpalko, talni filter – na zračne mehurčke ali vodno črpalko…) pri morskem akvariju imamo še poseben način čiščenja vode na principu beljakovinskega izpenjevalca..

Kombinacija zunanjega in notranjega filtriranja

Grelnik s termostatom je lahko posebej v akvariju ali še bolje »skrit« v filtru. Prezračevanje akvarijev z prezračevalnimi pumpicami ali kompresorji je obvezno, če je v akvariju veliko rib; za določene tipe akvarijev: koralni z metodo denitrifikacijskega filtriranja vode ali rastlinski , v katerega dovajamo CO2, pa prezračevanje ni zaželjeno oz. je lahko celo škodljivo.

Ostala tehnična oprema: termomometer , areometer (za merjenje specifične gostote morske vode), gobice, britvice ali magneti za čiščanje alg, mrežica, pinceta , bombice, kartuše in difuzorji za CO2, mrežice za ribe, krmilni obročki ali avtomatski krmilniki, stikalna ura za avtomatsko prižiganje in ugašanje luči in posebej pomemben sesalnik za mulj (plastična cev z razširjenim nastavkom) in vedro za vodo itd..

Ozadja za akvarij zopet delimo na notranja in zunanja:
zunanja ozadja so običajno plastične tapete z lepimi fotografijami akvarijskih rastlin ipd. ali pa enobarvane; lahko se naredi tudi lepo zunanje ozadje iz stiropora, na katerem izoblikujemo relief z spajkalnikom ali kašnim topilom za barve, nakar ga ustrezno pobarvamo.
Notranja ozadja so običajno iz posebnih poliuretanskih materialov in imitirajo korenino ali kamenje ali korale ipd..

K dekoraciji akvarija sodijo še kvalitetne akvarijske korenine (mopani, mangrove itd.); to so posebne na pol okamenele korenine, ki potonejo v vodi in ne kvarijo kvalitete vode ; ustrezno kamenje (ploščato, luknjasto, porozno, lava, skrilavec itd…), bambus, lupine kokosovega oreha, hišice polžev in školjk itd…

Začetni koraki postavitve akvarija
Pomakni se na vrh