Danes je 17. dec 2017 08:13




 Stran 1 od 2 [ 17 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Re: ŽIVLJENJE BREZ GLUTENA (predavanje), Suzana Kranjec -
UNREAD_POSTObjavljeno: 11. nov 2017 06:44 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 11691
Gluten-sensitive? It may actually be a carb making you ill
https://www.newscientist.com/article/21 ... 1510316681



_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
 Naslov prispevka: Re: ŽIVLJENJE BREZ GLUTENA (predavanje), Suzana Kranjec -
UNREAD_POSTObjavljeno: 19. maj 2017 10:46 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 11691
NutritionFacts.org
15 ur ·

Only about 1 out of 6 people with gastrointestinal symptoms suspicious for gluten insensitivity actually found to be sensitive to gluten (http://1.usa.gov/1X4gjHA). Unnecessarily avoiding gluten may cause more health concerns.



_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
 Naslov prispevka: Re: ŽIVLJENJE BREZ GLUTENA (predavanje), Suzana Kranjec -
UNREAD_POSTObjavljeno: 18. nov 2016 09:59 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 11691
Mleko, maslo, kruh zdrava hrana? In to za otroke - kdo se tu norca dela iz zdrave pameti? V vseh državah, v katerih tečeta "med in mleko", ni veliko zdravja. O škodljivosti kravjega mleka, rafinirane bele pšenične moke in živalskih maščob je toliko podatkov in študij, da tole deluje kot organiziran napad na zdravje naših otrok!

https://www.facebook.com/notes/ivan-so% ... 9120440506

> [url="https://thetruthaboutcancer.com/wheat-flour/?utm_source=SM-Facebook&utm_medium=fb&utm_term=wheat-flour&utm_content=FB-wheat-flour_11%252F17%252F2016&gl=582845542"]Wheat Flour: A Silent Killer in Your Food?[/url]



_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
 Naslov prispevka: Re: ŽIVLJENJE BREZ GLUTENA (predavanje), Suzana Kranjec -
UNREAD_POSTObjavljeno: 18. nov 2016 09:13 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 11691
Wheat Flour: A Silent Killer in Your Food?
By Ty Bollinger
https://thetruthaboutcancer.com/wheat-f ... =582845542

Špela Smonkar Jaz si sama delam kruh :) pirina moka + mineralna voda + pecilni prasek + sol + semena

Skrbina Spela http://pecivo-hribar.si/ Tile imajo mega izdelke (kruh in pecivo), gospod vam vse razloži. Priporočam ekološko tržnico ob sobotah, tam so.
Nahajamo se na Ekološki tržnici na Pogačarjevem trgu nasproti Arkad. Vabimo vas, da obiščete našo stojnico vsako soboto od 7.00 do 14.00. Pričakujemo vas z velikim izborom ekološkega kruha, veganskih potic, piškotov, drobnega peciva, gibanic in muffinov
http://www.ekoloska-trgovina.si/superzivila/olja,-masla

Bilka Baloh Deveta vas ga ima od Ljubljane do Štajerske. Jaz sem ga jemala, ko sem delala še v Nyami. Danes žal že zaprti a la carte veganski restavraciji. Tole je pa povezava : http://www.devetavas.si/kamutov-kruh

Jure Vrhovnik Hofer bio polnozrnat pirin kruh



_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
 Naslov prispevka: Re: ŽIVLJENJE BREZ GLUTENA (predavanje), Suzana Kranjec -
UNREAD_POSTObjavljeno: 31. jul 2016 18:46 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 11691
Biological explanation for wheat sensitivity found
https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 123632.htm



_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
 Naslov prispevka: Re: ŽIVLJENJE BREZ GLUTENA (predavanje), Suzana Kranjec -
UNREAD_POSTObjavljeno: 11. maj 2016 20:42 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 11691
Scientist Who Found Gluten Sensitivity Now Says it Doesn’t Exist
http://www.wakingtimes.com/2016/04/18/gluten/



_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
 Naslov prispevka: Re: ŽIVLJENJE BREZ GLUTENA (predavanje), Suzana Kranjec -
UNREAD_POSTObjavljeno: 06. jul 2015 06:32 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 11691
Kai von Frese
50 mins · The New York Times ·

" But there’s another possibility: Maybe these genes don’t always cause quite as much autoimmune disease.

Perhaps the best support for this idea comes from a place called Karelia. It’s bisected by the Finno-Russian border. Celiac-associated genes are similarly prevalent on both sides of the border; both populations eat similar amounts of wheat. But celiac disease is almost five times as common on the Finnish side compared with the Russian. The same holds for other immune-mediated diseases, including Type 1 diabetes, allergies and asthma. All occur more frequently in Finland than in Russia.

WHAT’S the difference? The Russian side is poorer; fecal-oral infections are more common. Russian Karelia, some Finns say, resembles Finland 50 years ago. Evidently, in that environment, these disease-associated genes don’t carry the same liability. "

...

"So the real mystery of celiac disease is what breaks that tolerance, and whatever that agent is, why has it become more common in recent decades?

An important clue comes from the fact that other disorders of immune dysfunction have also increased. We’re more sensitive to pollens (hay fever), our own microbes (inflammatory bowel disease) and our own tissues (multiple sclerosis).

Perhaps the sugary, greasy Western diet — increasingly recognized as pro-inflammatory — is partly responsible. Maybe shifts in our intestinal microbial communities, driven by antibiotics and hygiene, have contributed. Whatever the eventual answer, just-so stories about what we evolved eating, and what that means, blind us to this bigger, and really much more worrisome, problem: The modern immune system appears to have gone on the fritz.

Maybe we should stop asking what’s wrong with wheat, and begin asking what’s wrong with us."

http://www.nytimes.com/2015/07/05/opini ... share&_r=0

http://www.newyorker.com/magazine/2014/11/03/grain

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/ ... ot-gluten/



_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
 Naslov prispevka: Re: ŽIVLJENJE BREZ GLUTENA (predavanje), Suzana Kranjec -
UNREAD_POSTObjavljeno: 28. nov 2014 10:17 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 11691
http://www.polet.si/dr-house/ali-nas-hrana-zastruplja
http://www.delo.si/znanje/potrosnik/kaj ... ocini.html

Kaj ima pšenica skupnega z vojnimi zločini?

Več raziskav opozarja na povezavo med uporabo herbicida in zdravstvenimi težavami. Morda pa ni kriv gluten.
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
tor, 25.11.2014, 12:00
Pšenica je v prehranski nemilosti, zato obstaja vreč razlogov. Foto: Tim Wimborne/Reuters

Nemška raziskava (objavljena leta 2014) kaže, da se glifosat kopiči v živalskih in človeških organih. Posledice zadrževanja glifosata v organizmu so nevarne. Zato skupina znanstvenikov predlaga ponovni razmislek pri njegovi uporabi.

Ugotovili so tudi, da je prisotnost glifosata višja pri ljudeh, ki so kronično bolni. Boljši rezultati so bili na kmetijah, kjer niso uporabljali gensko spremenjenih pridelkov.

Nadvse informativna pa je tudi seminarska naloga o herbicidu Roundup z Visoke šole za varstvo okolja (avtorice: Mateja Črep, Eva Jeseničnik in Živa Vipotnik pod mentorstvom doc. dr. Bojana Sedmaka).

Možni negativni učinki glifosatov:

- neplodnost

- bolezni ledvic

- genetske spremembe

- prebavne in presnove težave

- rak

- poškodbe živčnega sitema

Še kot zanimivost: slovensko strokovno mnenje o publikaciji o toksičnosti herbicida Roundup objavljeno leta 2012.

»Ne!« je kriknila ena najprijaznejših zdravnic, kar sem jih kdaj spoznala. Hotela sem samo poizkusiti en krompirček iz njene vrečke čipsa.

»Oprosti,« je rekla, »imam tako hudo celiakijo, da bom imela težave že, če se ti z roko, v kateri si držala kruh, dotakneš moje hrane.«

Njena bolezen se je razmahnila, ker je bila dolga desetletja neprepoznana, čeprav je študirala medicino v Arizoni − ker je bila tako zelo redka.

»Ko sem opazila, da se tudi pri hčerki začenjajo prebavne agonije, sem zahtevala vse preiskave.« Sama je nezdravljena končala študij in rodila, pravi, da pravzaprav ne ve, kako.

Celiakija je bila dejansko zelo redka, prav tako alergija na gluten. Danes je drugače, predvsem v ZDA in Evropi. Prizadetih je že pet odstotkov prebivalstva.

Gluten je kompozitni protein, ki sta ga ameriška zdravnika William Davis in David Perlmutter obsodila za marsikaj: od pojavov multiple skleroze do shizofrenije. Michael Specter, ki je v New Yorkerju temi posvetil veliko prostora, navaja, da bo posel z brezglutenskimi izdelki do leta 2016 dosegel 15 milijard dolarjev. Tudi zato nekateri menijo, da gre pri težavah z glutenom predvsem za dobiček, in ne realne težave.

Vendar veliko ljudi poroča, da se počutijo bolje, če ne jedo hrane, ki vsebujejo gluten. Zaradi »praktičnosti« se pogosto odločijo za povečan vnos mesa. Nato se postopoma začnejo težave drugačne vrste. Kajti večina živali je krmljena s poljščinami. Ima začarani krog začetek?

Znanstvenica dr. Stephanie Seneff z Univerze MIT meni, da pozna odgovor.

Od Vietnama do krožnika

Sodobno industrializirano kmetijstvo ima kljub uspešnosti kar nekaj težav, med drugim uničevanje okolja, živali in ljudi. Poglavitni vzrok ni uporaba strojev ali gigantskih monokulturnih polj, v tem primeru pšenice, kot gre za uporabo nevarnih kemikalij − pesticidov in herbicidov.

Toksične kemikalije, ki so se radodarno pršile in se še pršijo, so polje »ideoloških« sporov, kakor je običajno pri vseh temah, okoli katerih se vrtijo milijarde dolarjev.

Utrinek iz zgodovine: ameriška vojska je v napadih na Vietnam uporabljala tudi herbicid agent orange. Leta 2010 so analizirali kri moških, ki so med napadi živeli na popršenih območjih, in tistih, ki so živeli zunaj njih. Prisotnost toksinov v krvi moških, ki so bili pred štiridesetimi leti izpostavljeni herbicidu, je močno povečana v primerjavi s tistimi, ki nevarnim kemikalijam niso bili izpostavljeni. Tudi ameriška vladna stran navaja grozljivo dolg seznam hudih bolezni, ki so posledica izpostavitve herbicidu agent orange, za katerimi trpijo tudi številni vojni veterani.

Foto: Reuters

Uporaba herbicida kot bojnega strupa je v povojnih generacijah povzročila številne genetske spremembe na potomcih. Številne žrtve menijo, da bi podjetji Monsanto in Dow Chemicals, ki sta proizvajalki tega herbicida, morali odgovarjati za vojne zločine.

Opozorila in celo ponarejanje podatkov

Argument dr. Staphanie Seneff je, da so za povečano število obolelih za celiakijo in alergijami na gluten odgovorni predvsem pesticidi. Pravzaprav točno določen izdelek roundup (glifosat) podjetja Monsanto. V ZDA so našli glifosate celo v dežnih kapljah.

Kot poroča Mednarodna organizacija za raziskovalno novinarstvo, je uporaba glifosatov resna težava na Šri Lanki in v Salvadorju, kjer je zaradi ekosistema in uporabe toksičnih substanc umrlo na tisoče kmetovalcev. Podobno razmišlja tudi Brazlija, ki se hoče zavarovati pred okoljskimi in človeškimi žrtvami glifosatov. Roundupu se je odrekla tudi Nizozemska, slediti ji namerava še Francija.

Ni presenetljivo, da pred uporabo herbicida svari tudi ogranizacija Greenpeace, ki je zaradi tega organizirala proteste pred evropsko komisijo.

Foto: Reuters

Realnost je takšna − točno ta herbicid na poljih uporabljajo tudi naši kmetje. Vsako leto. Tako obdelana živila pridejo na naš krožnik. Morda vas tudi kdo prepriča, da je alergija na pšenico predvsem vaš »čustveni odziv« na slabe odnose v družini. Ali da ne morete jesti kruha, ker imate krvno skupino A, ali celo, da se je treba prehranjevati kot v paleolitiku s podganami in malinami. Čisto mogoče. Potica, ki je zabeljena s toksinom, prav gotovo ne pomaga. Prav tako ne ponarejanje varnostih raziskav o herbicidu roundup, v kar je bil vpleten tudi Monsanto. Le zakaj? Morda zato, ker so ga oglaševali, da je tako neškodljiv kot sol? Seveda so morali oglas umakniti.

Velja premisliti, ali je človeška nadloga res gluten ali morda nekaj drugega.



_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
 Naslov prispevka: Re: ŽIVLJENJE BREZ GLUTENA (predavanje), Suzana Kranjec -
UNREAD_POSTObjavljeno: 07. sep 2014 09:23 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 11691
The gluten-free craze is in full effect and more people are looking to go gluten-free than ever before, but did you know that a specific type of coffee could have the same effects on your symptoms as gluten itself, if you happen to be sensitive, that is?

Holistic Doctor David J. Clark believes so, and explains the research behind why in the video below.

It should be worth noting before watching the video that much new research has come out linking pesticides as well as genetically modified foods to gluten disorders, and that I personally recommend cutting out GMOs and going as organic as possible as a pillar to any successful eating plan for health purposes.

But there are still plenty of people who’ve been diagnosed with gluten disorders, and many of them drink a specific type of coffee that our immune system may actually mistake for gluten as much as 83 percent of the time, according to holistic doctor David J. Clark.

It’s all part of something called a “cross reaction,” researchers have found, and Clark will explain it in the video below.

Also of note: this particular type of coffee is also “contaminated” by gluten as often as much as 62 percent of the time, and only 20 percent of the time were gluten sensitivities triggered by the milk accompanying this type of coffee.

Remember also that coffee is one of the foods with the highest levels of pesticides out there, so be sure to buy organic coffee when possible.

Check out the video below for more on the type of coffee ALL gluten-sensitive people should probably avoid:
- See more at: http://althealthworks.com/3373/got-glut ... y8X4Y.dpuf



_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
 Naslov prispevka: Re: ŽIVLJENJE BREZ GLUTENA (predavanje), Suzana Kranjec -
UNREAD_POSTObjavljeno: 19. maj 2014 21:36 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 11691
Dr. Garth Davis
32 mins ·

So gluten sensitivity does not actually exist. I suspected it did not because people who have "gluten sensitivity" have no elevation in inflammation, negative biopsies of their intestines, and no antibodies to gluten. They have no objective findings at all.

The scientists who partly contributed to the gluten fear were not happy with their initial studies because the people who complained of GI distress while eating gluten were also eating other foods that could have caused the GI distress.

They organized the gold standard study: a prospective randomized placebo controlled trial. They had 3 groups and provided all of the food to these people who claimed to be gluten sensitive. The food was free of all the types of foods known to cause gas and distress. One group was given food with high gluten, one was given low gluten, and one received no gluten. None of the groups knew if they were eating gluten.

Guess what. They ALL complained of GI symptoms. There was no difference between the no gluten placebo and the high gluten consumers. In other words it is unlikely that gluten has an effect.

Of course that won't stop all the wheat belly, grain brain zealots. They rarely let science get in their way.

Source: Biesiekierski JR, Peters SL, Newnham ED, Rosella O, Muir JG, Gibson PR. "No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates." Gastroenterology. 2013 Aug;145(2):320-8.e1-3. doi: 10.1053/j.gastro.2013.04.051. Epub 2013 May 4.



_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
 Stran 1 od 2 [ 17 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Lahko pišete prispevke v temi
Lahko odgovarjate na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Lahko dodate priponke prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  

cron