Danes je 25. sep 2018 18:42
 Stran 1 od 1 [ 4 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Re: Microgeophagus ramirezi
UNREAD_POSTObjavljeno: 13. dec 2017 11:19 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 12267
Ram Cichlid Mikrogeophagus ramirezi in the wild
The author of the article is my friend Ivan Mikolji
By Ivan Mikolji / 2011
This article has been published at:
• Tropical Fish Hobbyist Magazine - June 2011
https://www.facebook.com/groups/biotope ... 450873089/_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
 Naslov prispevka: Re: Microgeophagus ramirezi
UNREAD_POSTObjavljeno: 11. okt 2017 11:01 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 12267
B D _ Znano je, da je podobno kot indijski pritlikavi nitkar, čokoladni gurami ali diskus ipd. vodni pavlinček izjemno občutljiva riba na bolezni in parazite, ne vodni kemizem in je zato zahtevna riba, primerna samo za vrhunsko izkušene akvariste. Zgoraj Aleksander Sašo Dudnjik zavaja glede trdote vode, ta vrsta mora imeti karbonatno trdoto pod 1°dKH, kar pomeni močno mehko vodo in pH pod 6.

Aleksander Sašo Dudnjik Glede zavajanja pa to, če zavajajo zvajajo tisti tukaj ne pa Aleksander Sašo Dudnjik, zato preden razvrednostiš tuje poste, bi se prej malo pozanimal pri meni od kje podatek (za drugič)... http://www.seriouslyfish.com/spe.../mik ... -ramirezi/
Mikrogeophagus…
seriouslyfish.com
Všeč mi jePrikaži več odzivov
· Odgovori · 52 min · Urejeno
Odstrani
Aleksander Sašo Dudnjik
Aleksander Sašo Dudnjik Igor Miličić če vas že Bojan ni odvrnil od nakupa, bom povzel kaj še povedo, na tej spletni strani od kje je moj podatek. In sicer čeprav ga prodajajo za v skupinske akvarije pavlinček ni ravno primeren za tam, še posebej če so noter kaki drugi bolj agresivni ostriži in pa seveda zaradi visoke kvalitete vode, ki jo potrebuje. Če to vse lahko zagotovite, potem se bo mogoče izšlo
The collection site near Tucupita had a pH of 5.8 and hardness of 30 ppm.

Aleksander Sašo Dudnjik z vsem dolžnim spoštovanjem do Matta, tule je bil premalo natančen. res se najde tudi take vrednosti v porečju Orinoka, a večinoma živi pavlinček v bistveno bolj mehki vodi. KOlega, ki je bil tam je napisal: "The collection site near Tucupita had a pH of 5.8 and hardness of 30 ppm." A mišljena je skupna trdota = dGH; a bolj pomembna je karbonatna trdota, ki je pa pod 1°dKH. To je pomembno zato, ker se pri višji karbonatni trdoti taninske, fulvinske, huminske in druge kisline ne topijo kot kislina, ampak se tvorijo njihove soli, ki so fiziološko nekativne in ribi ne koristijo. Ne moreš pragozdne črne vode delati pri previsoki karbonatni trdoti. Potrebujejo tudi veliko listja in poseben probiotične bakterije; poleg disksuov so vrsta, ki je med najbolj netolerantnimi na nitrate oz. vsak dušik, prav tako na fosfate (hudo spregledan vidik v akvaristiki). Rabijo izjemno delujoče biološke filtre ali pa praktično dnevno menjavo vode iste kvalitete, kar presega časovnem finančne in še kakšne zmožnosti povprečnega akvarista._________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
 Naslov prispevka: Re: Microgeophagus ramirezi
UNREAD_POSTObjavljeno: 29. jun 2016 07:29 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 12267
https://www.facebook.com/ScalzNatureArt ... =3&theater_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
 Naslov prispevka: Microgeophagus ramirezi
UNREAD_POSTObjavljeno: 02. feb 2012 11:42 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 12267
Slika
Vodni pavlinček, Microgeophagus ramirezi, MYERS & HARR, 1948 je v akvaristiki nedvomno najbolj priljubljen in poznan pritlikavi južnoameriški ostrižnik. Žal predvsem zaradi lepote, saj je ta vrsta ena najbolj zahtevnih za gojenje, primerna samo za zelo izkušene akvariste in je povsem neprimerna za t.i. skupinske akvarije (community tanks) s trdo in alkalno vodovodno vodo!

Ker prevladujejo v hobiju pavlinčki, vzgojeni na azijskih farmah, ki so večji in pogosto že degenerirani, je cilj mnogih akvaristov dobiti naravno obarvane pavlinčke, ki še imajo edinstveno skrb za zarod (ravno zato so jih preselili iz rodu Apistogramma v Microgeophagus, ker se drstijo kot ostrižniki iz rodov Geophagus in Satanoperca spp.).

Sistematika: Actinopterygii - Perciformes - Labroidei - Cichlidae - Geophaginae.
Etimologija: Microgeophagus = majhni požiralci zemlje (Geophagus je soroden rod južnoameriških ostrižnikov, ki pobirajo hrano s tal tako, da vzamejo v usta malo podlage, hrano pogoltnejo, odvečno "zemljo" pa izpljunejo skozi škržne poklopce); ramirezi = po floridskem farmarju Manuel Vincente Ramirez-u, ki jih je "odkril" s sodelavcem Blassom leta 1947 v porečju reke Orinoko.
Sinonimi : Apistogramma ramirezi; Papiliochromis ramirezi; Mikrogeophagus ramirezi
Tuja imena : Little eartheater, Ramirezi Dwarf Cichlid, Ram, Butterfly Cichlid, Schmetterlingsbuntbarsch
Sorodne vrste: bolivijski pavlinček, Microgeophagus altispinosa, Haseman, 1911.
Domovina : Venezuela, Kolumbija
Biotop/habitat : močvirnate lagune v odprti savani (Llanos) na področju povodja Rio Orinoco; pa tudi v delti Orinoka in reke Rio Madeira; tudi v obrežnih sladkovodnih jezerih. Živijo v sončnih, stoječih ali počasi tekočih vodah, ki so pogosto močno zaraščene z vodnimi ali močvirskimi rastlinami. V naravi so najlepše populacije v majhnih stoječih vodah v Llanu, medtem ko so populacije iz plitvih tekočih rek (recimo Rio Aguaro) manj lepo obarvane in so ribe tam manjše. Pavlinčki iz narave so izjemno občutljivi na vodo in je njihova aklimatizacija uspešna samo v rokah strokovnjakov. To je tudi razlog, da te ribe v naravi še niso povsem izropali in da imamo istočasno v akvarijih danes pretežno farmske, aklimatizirane populacije.

Velikost in spol : 7 cm ; pri samcu je 2.ali 3.plavutnica v hrbtni plavuti daljša, imajo tudi bolj podaljšano hrbtno plavut. Samička je manjša in ima rdečkasto obarvan trebušček. Med drstjo ima samička bolj zaokrožen ovopositor (leglico).
Obnašanje : miroljubna vrsta, samci so teritorialni; najbolje jih je gojiti v paru; za 2 samca oz. para naj bo akvarij dolg min.100 cm.
Ureditev akvarija : akvarij naj bo dolg vsaj 60 cm (70 l). Najboljši je vrstni akvarij; izjemoma so lahko v akvariju manjši somi oklepničarji, prisesniki (Otocinsclus), vrste golšaric ali miroljubnih teter, ki plavajo v zgornji površini akvarija.. Nikakor ne smejo biti v akvariju druge vrste ostrižnikov. Akvarij naj bo gosto zasajen in močno osvetljen, imeti pa morajo tudi odprte površine za plavanje. Na dnu damo fin, neoster pesek in ploščate kamne in korenine za skrivališča.
Hrana : je lahko učinkovito orožje proti polžem v akvariju; ker je specialist za polžja jajčeca. Poje tudi suho hrano in vse vrste majhne žive hrane: enocelične alge (Volvox), kotačniki golidice (Brachionus), mikročrvi (Panagrellus redivivus) in ocetno kislinske glistice (Turbatrix aceti); pritlikavi svitki (Planorbarius); rakci samooki (Cyclops) in kopepodni trakci (Diaptomus); vodne in mikro vodne bolhe (Moina, Daphnia); solinski rakci (Artemia); misidni rakci (Mysis); sladkovodne kozice (Neocaridina); mehiške bojne postranice (Hyallella azteca); črvički maloščetinci (Nais), grindal črvički in enhitreji; čudoviti črni obvodni črvi (Lumbriculus variegatus), roza kompostni deževniki in listarji, stekleni ali beli črvi (Chaoborus); skakači (Collembole), sadne mušice; listne uši, mravljinčja jajčeca, ličinke komarjev, ličinke mušic enodnevnic (Ephemeroptera), ribje ikre ipd...

Podvrženost boleznim: so dovzetni za škržne sesače (Dactylogyrus) in črevesne bičkarje (Spironucleus), žal pa je ta vrsta tudi občutljiva na ribjo tuberkulozo (Mycobacterium marinum, M. fortuitum).

Temperatura : 26°C - 30°C (med drstjo 25°C - 27°C).
Voda : pH= 5,0 - 6,0 ; trdota : 3 - 7°dGH; 1°dKH; NO3 < 20 mg/l ; šotni oz. pragozdni ("črna voda" ) dodatki so nujni. Ta vrsta je izjemno občutljiva na kemikalije v vodi in na prehitre spremembe vodnega kemizma .
Razmnoževanje : se drstijo na odprtem prostoru, ikre odložijo na očiščen kamen ali v jamice v pesku. Oba starša skrbita za ikre in mladice. Naravno obnašanje med drstjo je redkost. Samček med drstjo prekoplje dno akvarija. Ikre v naravi zakopavajo v jamice v pesku. Samica izleže do 200 majnih ovalnih lepljivih iker. Ikre so izjemno občutljive na bakterije in plesni v vodi in kemizem vode; propadle ikre postanejo bele barve in "kosmate". Ko ribice splavajo, jih lahko takoj hranimo s kotačniki, navpliji samookov ali navpliji artemije. Za uspeh je bistvena kvaliteta vode, zato so dnevne menjave dela vode v akvariju in absolutna higiena nujne. Mladice sprva počasi rastejo, kasneje hitreje in spolno dozorijo že po pol leta. Izredno pomembna je prehrana mladic: samo artemije za to ribo niso optimalna prehrana, so celo pomankljiva (posebej v oziru maščobnih nenasičenih kislin - 3HUFA in EPA ipd.). Artemije morajo biti "obogatene" - hranjene z morskim fitoplanktonom .
Življenska doba : v akvariju največ do 4 leta, povprečno 2 - 3 leta.

Copyright © Bojan Dolenc

Foto: Scalz Nature Artist
Another version of one of my favorite fish, the Butterfly Dwarf Cichlid (Mikrogeophagus ramirezi). This small, peaceful fish from South America exhibits so much color and iridescence. It shows off its beauty best when kept in soft water and a pH below 6.5. 10 x 8" Sennelier watercolor and Holbein gouache on Canson 140 lb cold press.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Prvotno starejše besedilo iz akvazina:
Vodni pavlinček je ena izmed redkih vrst iz rodu ostrižnikov (Chiclidae), ki jih brez težav lahko gojimo v skupinskih akvarijih. Delno k temu pripomore tudi njegova velikost, saj ne zraste preko 6cm. Med drstitvijo lahko kljub temu postane teritorialen in preganja celo precej večje ribe. Odlikujejo ga prelepe barve, med katerimi prevladuje rumena. Žal ta riba običajno ne živi dlje od dveh let. V akvariju jih vedno imejmo v parih.
Velikost: 5-6cm
Temperatura: 25-30°C
Voda: 5-6.5pH, 5-12dH
Akvarij: vsaj 50l oz. 100l, če je skupinski, poskrbimo za skrivališča
Zadrževanje: dno, sredina
Galerija slik
© Blaž Kristan
© Blaž Kristan Sašo Jalšovec_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
 Stran 1 od 1 [ 4 prispevkov ] 


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  

cron