Danes je 20. jul 2018 08:49

Časovni pas: UTC + 1 ura [ DST ]
 Stran 1 od 1 [ 2 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Re: Javanski vodni mah Taxiphyllum barbieri
UNREAD_POSTObjavljeno: 10. jul 2017 17:00 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 12202
Tropica Aquarium Plants
Taxiphyllum barbieri
Slika
Taxiphyllum barbieri from South-East Asia is a hardy plant which makes few demands on the water or light. The moss becomes 3-10 cm thick and grows willingly on any surface, so it is ideal for decorating stones and tree roots or concealing installations in the aquarium.
Attach the plant with a piece of fishing line or cotton thread until it has gained a hold on the décor. If its growth becomes too luxuriant, it can be pruned with scissors. In breeding aquariums Taxiphyllum barbieri is a wonderful hiding place for the young fish.

Plant info
► Type: Moss
► Origin: Asia
► Growth rate: Medium
► Height: 3 - 10+
► Light demand: Low
► CO2 : Low
-----------------------------
https://en.wikipedia.org/wiki/Java_moss
Družina Hypnaceae
Družina je razširjena po vsem svetu in obsega 450 vrst, ki so združene v trideset rodov. V akvarijih je razširjena le ena vrsta rodu Vesicularia.
http://akvaristika-rastline-zivali.blog ... byana.html
----
https://sl.wikipedia.org/wiki/Mahovi
štorovo sedje Hypnum cupressiforme sl. ime družine neznano Hypnaceae: podrazred Bryidae (pravi listnati mahovi). Razred Bryopsida (lisnati mahovi).

Taxiphyllum barbieri (Cardot & Copp.) Z. Iwats. is an accepted name
This name is the accepted name of a species in the genus Taxiphyllum (family Hypnaceae).
The record derives from Tropicos which reports it as an accepted name (record 35100224) with original publication details: Misc. Bryol. Lichenol. 9: 115 115 1982.
Synonyms:Isopterygium barbieri Cardot & Copp. Synonym M TRO
http://www.theplantlist.org/tpl/record/tro-35100224
http://www.bf.uni-lj.si/fileadmin/group ... N_2009.pdf_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
 Naslov prispevka: Javanski vodni mah Taxiphyllum barbieri
UNREAD_POSTObjavljeno: 21. feb 2011 16:00 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 12202
Javanski vodni mah
Taxiphyllum barbieri

Dolgo časa je bil javanski vodni mah zaznamovan pod napačnim latinskim imenom Vesicularia dubyana, katerega pa so pred kratkim preimenovali v Taxiphyllum barbieri.http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... vamoss.jpg
http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... vamoss.jpg

Opis: Rastlina je temno zelene barve, ki se nato glede na pogoje spreminja v svetlejšo zeleno. Pojavijo se tudi odtenki rjave in rdeče. Na nitkah, ki jih vidimo je ogromno majhnih lističev, ki skupaj tvorijo značilen videz vseh mahov. Pravih korenin nima razvitih.

http://www4.slikomat.com/07/0513/550518pzm.jpg[/img] [img]http://www4.slikomat.com/07/0513/3105185der.jpg
Tekstura listov
http://www.aquamoss.net/Java-Moss/Java-Moss.htm

Javanski vodni mah je med akvaristi zelo razširjen. Lahko ga je vzdrževati in dokaj hitro raste. Zelo prav pride v drstnih akvarijih in na sploh v skupinskih akvarijih, ker se mladice lahko skrijejo vanj pred plenilci, ki prežijo nanje. Poleg zatočišča lahko male ribice v mahu najdejo tudi svojo prvo hrano, saj se med strukturo naselijo male živalice, ki so tako ali drugače pomembne za obstoj ekosistema oziroma v akvariju pomagajo vzdrževati biološko ravnovesje.
Raste na vseh površinah, zato ga lahko z nitko, laksom oziroma ribiško vrvico ali pa kar z gumico pritrdimo na različne površine, kot so korenine, kamni, plastika, glineni lonci itd. Tako dobimo zelo razgibano in lepo razraščeno okolje. Lahko ga celo pritrdimo na tla in nam služi kot preproga. To storimo tako, da ga privežemo na mrežico, katero nato obtežimo in damo na poden akvarija. Za vzdrževanje prave višine, ga nato s škarjami obrezujemo na želeno velikost. Poleg vseh teh možnosti ga lahko uporabimo tudi za ozadje, kar je moj zadnji podvig. Rabimo mrežo ali pa kakšen drug material, na katerega lahko mah navežemo.

http://www4.slikomat.com/07/0513/540518sra3.jpg
Primer uporabe za ozadje
Cartman

Ker je struktura maha zelo gosta in tvori lepo rast plasti za plastjo, se v njem nabere dosti mulja in ostalih smeti. Ko je te nesnage preveč preprosto gremo z roko čez mah ali pa spremenimo tok vode v bližini maha in nesnago odnese voda.
http://www4.slikomat.com/07/0513/480518rll6.jpg
Strukturna oblikovanost
http://www.aquamoss.net/Java-Moss/image ... oss-02.jpg

Mah raste v vodi, delno v vodi in delno na kopnem, ter v celoti na kopnem. Torej ga lahko uporabimo tako v akvaristiki kot v teraristiki. V akvariju ima značilno zeleno barvo, na kopnem pa se pogosto pojavita rjava in rdeča barva, mnogo večkrat, kot v akvariju.

Sistematika: Plantae (Haeckel, 1866 – rastline) - Viridaeplantae (Cavalier-Smith, 1981 – zelene rastline) - Bryophyta (A. Braun in Ascherson, 1860 – mahovi) - Musci (Linnaeus, 1753; Cavalier-Smith, 1998) - Bryatae (Cavalier-Smith, 1998) - Bryopsida (pravi mahovi) – Hypnales – Hypnaceae – Taxiphyllum - barbieri (Cardot & Coppey in Coppey; Iwatsuki, 1982).
Sinonimi: Vesicularia dubyana
Tuja imena: Java moss, Wassermoos
Domovina: jugovzhodna Azija, Indija, Filipini
Ogroženost: v naravi vrsta ni ogrožena; vir: IUCN rdeča lista 2006

Velikost: zraste ~ 10 cm v višino, v širino neomejena razrast
Temperatura: 15o – 28o
Voda: pH 5.0 – 9.0; dGH 5 – 15
Osvetlitev: od šibke do srednje močne; pri šibkejši osvetlitvi je barva maha temno zelena, lahko se pokažejo tudi odtenki rjavkaste barve
Hitrost rasti: srednje hitra; viri navajajo tako počasno kot hitro rast, vse je odvisno od pogojev, ki jih rastlina ima

Podobne rastline: T. alternans (Taxiphyllum Moss), T. andersonii , T. angustirete, T. aomoriense, T. arcuatum, T. autoicum, T. cuspidifolium (Toothleaf Taxiphyllum Moss), T. densifolium, T. deplanatum (Taxiphyllum Moss), T. eberhardtii, T. fluitans, T. gabonense, T. gallorum, T. giraldii, T. inundatum, T. isopterygioides, T. laevifolium, T. laxalare, T. ligulaefolium, T. moutieri, T. papuanum, T. pilosum, T. prostratum, T. punctulatum, T. ramivagum, T. schweinfurthii, T. serrulatum, T. splendescens, T. subretusum, T. taxirameum (Taxiphyllum Moss), T. torrentium, T. whittierianum, T. wissgrillii

© Vito Kukovec - Cartman_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
 Stran 1 od 1 [ 2 prispevkov ] 

Časovni pas: UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  

cron