Danes je 22. feb 2019 22:16
 Stran 1 od 1 [ 1 prispevek ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Hyallella azteca
UNREAD_POSTObjavljeno: 10. jan 2018 10:01 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 12443
Hyallela azteca
Mehiška bojna postranica

Hyallela azteca
Družina: Talitridae

Mehiška bojna postranica , Hyallela azteca
Družina : Talitridae (red Amphipoda )
Tuja imena : Mexikanische Kampfkrebse , Mex. Bachflohkrebs (nem.) , Scud (ameriško) ;...
Domovina : Južna , Srednja Amerika , vnešen v južne dele ZDA , laboratorijska žival
Velikost : 1,5 cm
Spol : se ne loči ?
Temperatura : do +15° C ; optimalna +26 do +28° C
Voda : ph okoli 7,0 (do 9,0) ; voda trda , najmanj 10°dGH
Velikost akvarija : min. 2 litra
Ureditev akvarija : peščena podlaga , veliko drobnolistnih rastlin (Riccia ipd.) , polži oz. hišice od polžev .
Hrana : detritivor : iztrebki in jajčeca vodnih polžev, "zelena voda" - fitoplankton , alge , spirulina , ribja hrana , bučke, banana, korenje ; čistijo podlago in biofilter v akvariju .
Obnašanje : je nočno aktivna žival , ne mara svetlobe ; zadržuje se v rastlinah ali v podlagi , živi v simbiozi z vrstami polžev, predvsem svitkov, skriva se v praznih hišicah, pa tudi v živih polžih . Včasih pa polže tudi pojedo, predvsem nihova jajčeca . Ta simbioza je zelo raznolika in odvisna tudi od vrste polža. Pogosto se razmnožuje v velikih akvarijih z debelo in grobo podlago, pa tudi v akvarijih z majhnimi ribami na rastlinah in filtru , kjer opravlja koristno delo in predstavlja rezervo žive hrane .
Razmnoževanje : lahko, se stalno razmnožujejo. Med parjenjem samička nosi samčka "štuporamo" . Dr. Slenzka iz Bremna je ugotovil, da rabijo za uspešno razmnoževanje polže iz rodu svitkov (Planorbis spp.) ;brez polžev razmnoževanje mehiških postranic ni uspešno, rabijo pa tako prazne polžje lupinice kot žive odrasle polže, v katere menda izležejo jajčeca? Razvoj jajčec do izvalitve traja 1 mesec .
Posebnosti : gojijo jo v laboratorijih in farmah (najbolj znana je v Sibiriji - Krasnojarsk) kot poskusno žival in kot odlično živo hrano za vodne dvoživke in akvarijske ribe. Uporablja se tudi kot testna živa za ugotavljanje onesnaženosti . Bojne postranice jim rečejo menda zato, ker so tako odporne, kot kakšni komandosi -prenesejo izsušitve, otoplitve, slabe razmere, pomanjkanje kisika in so sploh izjemno odporne (napram našim evropskim postranicam Gammarus pulex) .

Bojan Dolenc
Oblika primerna za tiskanje Natisni
============================================================================
Tomas Germovšek:
mehiške postranice po mojih izkušnjah normalno živijo in se razmnožujejo v območju parametrov vode T 18 - 30°C, pH 6,0 - 7,8 in GH 1 - 18.
V vseh akvarijih uporabljam HMF, a jih tudi parček Apistogramma agassizii ni uspel v celoti iztrebiti, kljub temu, da sta jih neumorno jedla, saj se relativno hitro razmnožujejo, modra goba PPI20 pa je zanje več kot idealno zatočišče, skrivališče ...
Hrane ne potrebujejo posebne. Najprej sem sicer poskusil s kumaricami in bučkami (kot mi je bilo rečeno), ki se jih sicer ne branijo, a imajo po mojih opažanjih precej raje povsem običajno ribjo hrano, ki ostane na dnu. Ko le te zmanjka, se lotijo odpadlih rastlinskih listov, listov T. catappa (ali katerihkoli drugih, ki jih uporabljam v akvarijih), zelo rade brskajo po detritu, zadržujejo pa se tudi v mahovih, od katerih ostanejo le še gole vejice brez listkov, če jim ne dodajamo druge hrane.

Ker sem pred časom menjal akvarijske prebivalce, sem mehiške postranice polovil in odnesel v Fishbox.
Iz modre gobe jih je najlažje 100% odstraniti tako, da gobo, kolikor je le mogoče, odcedimo in jo zamrznemo za kakšen dan, saj gre za zelo trdovratna bitjeca. Poskusno sem dal poleti gobo iz akvarija dimenzij 35 x 35 x 5 cm za cel dan na sonce. Ko sem jo ponovno dal nazaj v akvarij, je po nekaj minutah iz nje prilezlo več kot 10 mehiških postranic. Iz enako velike in odcejene gobe, ki je bila več dni v praznem in suhem akvariju v shrambi, pa jih je ob ponovnem stiku z vodo, iz nje prilezlo še precej več, kar potrjuje, da jim je za nekaj dni preživetja dovolj zgolj vlažen prostor._________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
 Stran 1 od 1 [ 1 prispevek ] 


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: