AQUA VITA Biotop akvaristika in teraristika
http://aqua-vita.si/phpbb3/

Platax orbicularis
http://aqua-vita.si/phpbb3/viewtopic.php?f=49&t=9096
Stran 1 od 1

Avtor:  B D [ 30. dec 2017 10:55 ]
Naslov prispevka:  Platax orbicularis

Oseba Tjasa Kotnik je delila svojo objavo v skupini: AKVARISTIKA SLOVENIJE.
59 min ·
Ravno zadnjič je bila debata o netopirnicah. Tukaj je še en zanimivi predstavnik iz družine Platax, Platax orbicularis se zadržuje tudi v somornici, mlade živali pa se zadržujejo v bližini mangrov, kjer posnemajo odmrle liste dreves. Kot vse netopirnice, tudi te kot odrasle živali spremenijo obliko.
Oseba Tjasa Kotnik je delila video osebe National Geographic v skupini Aquanubis akvaristika - Nazaj k naravi.
1 h ·
Okrogla netopirnica (Platax orbicularis) je zelo zanimiva riba, ki jo najdemo v tropskih vodah indijskega in pacifiškega oceana. Značilno za rod Platax je, da so mlade živali po obliki ter barvi popolnoma drugačne od odraslih osebkov. Z obliko posnemajo suhe liste, strupene polže ali vrtinčarje. Zaradi zanimive oblike mladičev, te ribe pogosto lovijo za potrebe akvaristike, pri tem pa kupca malokdaj opozorijo, da bo ta riba kot odrasla žival spremenila obliko in postala popolnoma drugačna. Če upoštevamo njeno odraslo velikost, ki pogosto preseže 50 cm, lahko hitro ugotovimo da ta vrsta ni primerna za klasične domače akvarije.

Poznamo 5 vrst netopirnic.
Platax batavianus
Platax boersii Bleeker
Platax orbicularis
Platax pinnatus
Platax teira

Klasificirali pa smo tudi nekaj fosilov
Platax altissimus
Platax macropterygious
Platax papilio Agassiz
Platax woodwardii Agassiz

Okrogla netopirnica (Platax orbicularis) je še posebej zanimiva, saj se zadržuje tudi v somornici, mlade živali najdemo v bližini mangrov, kjer se zadržujejo med odpadnim listjem. Z obliko telesa, barvo in plavanjem se popolnoma zlijejo z okolico ter se na ta način branijo pred plenilci. Temu pojavu pravimo mimikrija. Kot odrasle ribe nimajo naravnih sovražnikov, zato je njihovo preživetje odvisno od tega, kako dobro se zakamuflirajo.
https://www.facebook.com/natgeo/?hc_ref ... Hk&fref=nf

Stran 1 od 1 Časovni pas: UTC + 1 ura [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/