Danes je 04. apr 2020 08:17

Časovni pas: UTC + 1 ura [ DST ]
 Stran 1 od 1 [ 1 prispevek ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Potok Bela, ki teče skozi vas Vrhpolje in Sanabor v Vipavski
UNREAD_POSTObjavljeno: 18. sep 2016 22:28 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 12957
Potok Bela, ki teče skozi vas Vrhpolje in Sanabor v Vipavski dolini, je hudourniškega značaja in teče vse do prodnatega Vipavskega polja, kjer ponikne. Bela je ustvarila globoko in zanimivo sotesko, ujeto med Trnovsko in Nanoško planoto. Dolina reke Bela poteka od Podkraja mimo Cola do Sanaborja v smeri vzhod – zahod, kasneje pa se obrne proti jugu. Pri Vrhpolju doseže dolinsko dno Vipavske doline, potok Bela pa se pri Vipavi izliva v reko Vipavo. Najpomembnejša dejavnika geneze doline sta tektonika in petrografija, saj je današnje porečje Bele del nekoč veliko večjega porečja, ki se je razvilo na apniških tleh in je bilo podvrženo zakrasevanju. Desna pobočja so sestavljena iz fliša in apnenca, leva pa le iz apnenca, pobočja pa so ponekod celo razgaljena. Dolina Bele je v spodnjem delu ožja in je s pomočjo grušča iz pleistocena in z dvigovanjem površja ustvarila celo vintgar, ki je nastal z vrezovanjem reke v starejše dolinsko dno. Bela v zgornjem toku erodira, v spodnjem pa akumulira.

Na potoku Bela najdemo dva slapova. Spodnji slap je visok med 3 in 4 metre, pod njim pa je lociran skočnik, medtem ko nekoliko višje najdemo več kot sedem metrov visoki slap, ki mu domačini pravijo Sapotnik. Znotraj vintgarja najdemo tudi različne tolmune.

V preteklosti so lokalni prebivalci izkoriščali moč Bele za pogon žag in mlinov, danes pa so strme in previsne stene priljubljena lokacija za prosto plezanje. Domačini vam bodo znali povedati tudi zanimivo legendo o samem izvoru poimenovanja Bela.

Foto: Uroš Petrič
Besedilo: Kristijan Horvat, dipl. geog. (UN) in dipl. soc. (UN)
#geoslo
http://www.geografijaslo.com
Slika_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
 Stran 1 od 1 [ 1 prispevek ] 

Časovni pas: UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  

cron