Danes je 22. jan 2019 03:50
 Stran 1 od 1 [ 1 prispevek ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Prepoved eksotov
UNREAD_POSTObjavljeno: 28. nov 2017 10:51 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 12386
Oseba Ferdo Pungartnik Kraljevi je delila povezavo.
25. november ob 14:48

Nekateri veganski aktivisti, borci za pravice živali ala Peta, Greenpeace na veliko lobirajo pri zelenih in levih strankah (moji ludi ) za popolno prepoved uvoza divjih eksotičnih vrst v EU s tako imenovanimi pozitivnimi listami in končno s prepovedjo gojenja eksotičnih vrst nasploh. Taka dejanja so problematična iz več vidikov. 1. Ni vsaka eksotična vrsta enaka in eno je, če govorimo o rdeči neonki, ameriškemu gožu itd ali pa o morskemu vešcu, loriju ali pa luskavcu. Mimogrede, večina za akvaristiko problematičnih vrst glede končne velikosti itd. pride iz akvareje ("bengalski som", papagajsti som nitar (redtail catfish), orjaški gurami, etc), zato so cene tudi tako nizke. Od tam verjetno pridejo tudi velike količine vseprisotnih navadnih somov oklepničarjev in rumenoplavutih mrenic. Drugič, mnogo eksotičnih vrst je izlovljenih na trajnostno način (kar pomeni, da ni trajnega voliva na populacijo), kar predstavlja trajen zaslužek domačinom, ki imajo potem dober razlog za ohranjanje habitata (ki koristi vsem vrstam,ne le izlovljenim). Tretjič, zavedam se, da nekatere vrste morda res bi prepovedali za uvoz (nevarnost tujerodnih vrst) a ne po celi EU (subtropska vrsta lahko naredi kaos v Mediteranu, na severu Nemčije pač ne) in ne celotni rodovi (kot je primer za kačjeglavke, kjer samo ena vrsta problematična, pa še ta ne zaradi akvaristike). Tekst je v francoščini, zato uporabite google translate ali kak podoben prevajalski program:
http://www.fedeaqua.org/l-actualite-gen ... -positives

Igor Pšeničnik jaz se pa strinjam s prepovedjo uvoza. Menim namreč, da imamo v EU vso znanje in sredstva, da lahko vrste gojimo sami v nadzorovanih rejah. Potem mogoče živali tudi ne bodo več ceneni potrošni material. Živali iz narave nimajo kaj iskati v ujetništvu in to, da se jih mnogo lovi na trajnostni način, je mogoče sicer res, ampak mnogo, mnogo več, se jih ne! Glede na to, da glede uvoza - izvoza znotraj EU meje ne obstajajo več je tudi argument habitatnih razlik med EU državami malo šibek. Imam pa tudi sam probleme s seznami, kakršen je bil izdan lanskega avgusta, kjer je prepoved gojitve za določene vrste, ne glede na to ali ste zoo, univerza ali pa privat gojitelj.
Všeč mi je
· Odgovori · 26. november ob 9:56

Aleš Kurnik Prepoved je bedarija, boljši nadzor nad izvorom (reja v ujetništvu, trajnosten ali netrajnosten izlov) in komu gredo v roke!

Ferdo Pungartnik Kraljevi Večji del sladkovodnih je trajnostno izlovljenih (izjeme sladkovodni skati (zaradi počasnega razmnoževanja, švercanje vrst (kar ni krivda branže) in kake zelo redke vrste (te so večinoma nadomestili v ujetništvu gojeni osebki). Pri morski akvaristiki je stvar malo drugačna, sploh na žalost še vedno prisotnim lovom z dinamitom in cianidi (je pa se to precej zmanjšalo). To govorim glede akvaristike, pri teraristiki, sploh pa gojenju tropskih sesalcev in ptičev zna biti to večji problem pri nekaterih skupinah. Še vedno je pa številka ena izumrtja uničevanje habitata in ostale človeške aktivnosti/posledice aktivnosti. Prelov je bolj problem pri masovnem industrijskem ribolovu, krivolovu, itd.
Všeč mi je
· Odgovori · 26. november ob 11:45_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
 Stran 1 od 1 [ 1 prispevek ] 


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  

cron