Danes je 17. mar 2018 22:17

Časovni pas: UTC + 1 ura [ DST ]
 Stran 1 od 1 [ 2 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Re: Poecilia formosa (Girard, 1859)
UNREAD_POSTObjavljeno: 18. feb 2018 22:36 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 11992
Pred kratkim je izšla izjemno zanimiva študija o tem, da partenogeneza sploh ne škoduje genomu samic amazon molik (Poecilia formosa), so našle nek drug mehanizem, da ne pride do napak! To kaže, da je prednost spolnega razmnoževanja precenjena.
Raziskali (dešifrirali) so genom te ginogentske vrste in presenečeno ugotovili, da sploh ni nobenih napak, kot je kopičenje škodljivh mutacij ali pomanjkanje genske raznoličnosti (variabilnosti), zmanjšanja genetskega bazena, inbridne depresije ipd.., zaradi česar imaqjo takšni osebki evolucijsko gledano bistveno zmanjšano možnost preživetja. Nepričakovano niso našli takih poškodb genoma zaradi ginogeneze, zato te populacije viabilne, kar je nov biološki fenomen na področju genetike vretenčarjev.
Ginogeneza je vrsta partenogeneze (to poznamo akvaristi pri naših artemijah vrste Artemia parthenogenetica ali vodnih bolhah, ko so v populaciji skoraj same samice), ki za aktiviranje rasti jajčeca zahteva samo stimulacijo s strani semenčice (spermija), lahko tudi od samca druge vrste. Biologi so dolgo časa verjeli, da tak način razmnoževanja ni možen, a so ga potrdili leta 1932 ravno na tej vrsti. Poznamo več kot 50 vrst vretenčarjev, ki se lahko nespolno razmnožujejo, vključno z ribami, dvoživkami in plazilci.
Čeprav se samica mora spariti s samcem (seksualni parazitizem), se genetski material iz spermijev ne vključi v diploidno jajčno celico (razen v izjemnih primerih), kar ima za posledico klone (so enaki kot mati); torej so vsi amazon moliji dejansko "amazonke". V naravi se amazonke parijo s samci 4 sorodnih vrst molijev: P. latipinna, P. mexicana, P. latipunctata ali redkeje P. sphenops. Zelo poredko pa se pojavijo v naravi triploidni samci te vrste. Take istospolne vrste vretenčarjev lahko nastanejo samo s križanjem med različnimi vrstami, domnevajo da je amazon moli nastal s križanjem mehiškega molija, P. mexicana z mavričnim molijem, P. latipinna (Schlupp et al. 2002). Ped kratkim so odkrili (Niemeitz et al. 2002) še tretjo starševsko vrsto, katere samci so sodelovali pri parjenju s temi amazonkami, a šele pred relativno kratkim časom. Zanimivo je, da v laboratoriju biologom do sedaj ni uspelo skrižati mehiškega in mavričnega molija med seboj, da bi dobili na podoben način (kot se je zgodilo v naravi) to nenavadno istospolno vrsto molija.
➤ Clonal polymorphism and high heterozygosity in the celibate genome of the Amazon molly. Nature Ecology & Evolution (2018)
doi:10.1038/s41559-018-0473-y
https://www.nature.com/articles/s41559-018-0473-yThey found that the Amazon molly, named after the fierce female warriors of ancient Greek mythology, boasts a hardy genetic makeup that makes it equally fit, or even more so, than fish using sexual reproduction in which both maternal and paternal genes are passed along to offspring.

"The Amazon molly is doing quite well," said biologist Manfred Schartl of the University of Wuerzburg in Germany._________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
 Naslov prispevka: Poecilia formosa (Girard, 1859)
UNREAD_POSTObjavljeno: 13. feb 2018 14:24 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 11992
Amazonke molike in ginogeneza

Amazon moli Poecilia formosa (Girard, 1859) je pretežno sladkovodni živorodni krapovec iz družine Poecilidae, ki ima sedaj status samostojne vrste; razmnožuje pa se ginogenetsko (gynogenesis), podobno kot pri nas tujerodni invazivnji srebrni koreslji (Carassius gibelio). Ginogeneza je vrsta partenogeneze (to poznamo akvaristi pri naših artemijah vrste Artemia parthenogenetica ali vodnih bolhah, ko so v populaciji skoraj same samice), ki za aktiviranje rasti jajčeca zahteva samo stimulacijo s strani semenčice (spermija), lahko tudi od samca druge vrste.
Biologi so dolgo časa verjeli, da tak način razmnoževanja ni možen, a so ga potrdili leta 1932 ravno na tej vrsti.
Poznamo več kot 50 vretnečarjev, ki se lahko nespolno razmnožujejo, vključno z ribami, dvoživkami in plazilci.

V akvaristiki najbolj popularni črni moliji, Poecilia x sphenops so križanci med več vrstami molijev rodu Poecilia. V akvarističnih prodajalnah običajno prodajajo pasme molijev, ki so rezultat križanja različnih vrst molijev in parjenja v ožjem sorodstvu. Že v 20 letih 20. stoletja je ameriški gojitelj Crecenty iz New Orleansa vzredil črne molije s križanjem med vrstama pikčasti moli P. sphenops in amazon moli P. formosa; kasneje so križali tudi z mavričnim molijem P. latipinna in drugimi.
Kaj pa vemo o enem od prednikov črnega molija, amazon moliju? :roll:
Angleško ime: Amazon molly; Nemško: Blasser Kärpfling. So avtohtona vrsta od severovzhodne Mehike do južnih delov ZDA v rekah Rio Grande in Nueces.
Kot mi je znano, večina akvaristov niti ne ve, da ta amazon moli sploh obstaja, kaj šele kaj drugega. Pa čeprav njegovega potomca črnega molija pozna vsak akvarist, celo veliko neakvaristov. Čeprav se samica mora spariti s samcem (seksualni parazitizem), se genetski material iz spermijev ne vključi v diploidno jajčno celico (razen v izjemnih primerih), kar ima za posledico klone (so enaki kot mati); torej so vsi amazon moliji dejansko "amazonke". V naravi se amazonke parijo s samci 4 sorodnih vrst molijev: P. latipinna, P. mexicana, P. latipunctata ali redkeje P. sphenops. Zelo poredko pa se pojavijo v naravi triploidni samci te vrste.
Take istospolne vrste vretenčarjev lahko nastanejo samo s križanjem med različnimi vrstami, domnevajo da je amazon moli nastal s križanjem mehiškega molija, P. mexicana z mavričnim molijem, P. latipinna (Schlupp et al. 2002). Ped kratkim so odkrili (Niemeitz et al.2002) še tretjo starševsko vrsto, katere samci so sodelovali pri parjenju s temi amazonkami, a šele pred relativno kratkim časom.
Zanimivo je, da v laboratoriju biologom do sedaj ni uspelo skrižati mehiškega in mavričnega molija med seboj, da bi dobili na podoben način (kot se je zgodilo v naravi) to nenavadno istospolno vrsto molija.
Amazon moliji spolno dozorijo že po enem do šest mesecev po rojstvu in imajo običajno na vsakih 30 - 40 dni zarod, ki šteje med 60 - 100 novih amazonk. Seveda pa je velikost populacije odvisna tudi od ekoloških dejavnikov in od tega, koliko je prisotnih samcev drugih vrst, ki so potrebni za indukcijo iker.

V hobiju ta vrsta, podobno kot večina divjih živorodk ni pogosta, verjetno ker ni tako lepo obarvana, kot nekatere sorodne vrste molijev.

♻ Foto: Poecilia formosa http://www.ruhr-uni-bochum.de/ecoevo/Bi ... ormosa.jpg

Reference:
➤ Life's Going Swimmingly for All-female Fish Species https://www.voanews.com/a/life-is-going ... 50667.html
➤ Biogeography of the Amazon molly, Poecilia formosa. Ingo Schlupp et al.(2002). Journal of Biogeography. Volume 29, Issue 1, pages 1–6, January 2002 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 ... edMessage=

https://www.facebook.com/notes/akvarist ... 350788508/_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
 Stran 1 od 1 [ 2 prispevkov ] 

Časovni pas: UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Lahko pišete prispevke v temi
Lahko odgovarjate na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Pojdi na:  

cron