Danes je 18. mar 2019 22:25
 Stran 1 od 1 [ 3 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Re: Dr. Alex Ploeg †
UNREAD_POSTObjavljeno: 06. feb 2018 06:59 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 12473
Crenicichla ploegi, a new species of pike-cichlid of the C. saxatilis group from the Rio Juruena and upper Rio Paraguai basins in Brazil, with an updated diagnosis and biogeographical comments on the group (Teleostei: Cichlidae).
Varella, H.R., Loeb, M.V., Lima, F.C.T. & Kullander, S.O. (2018)
Crenicichla ploegi Varella et al., 2018

dx.doi.org/10.11646/zootaxa.4377.3.3

Figure: Crenicichla ploegi: a) MZUSP 78884, paratype, 127.2 mm SL, Rio Juba, upper Rio Paraguai basin; b) LBP 7540, paratype, 85.1 mm SL; c) LBP 7540, paratype, 66.0 mm SL; and d) LBP 7540, 52.7 mm SL, Campo Novo dos Parecis, upper Rio Paraguai basin.
https://scontent.flju1-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5B1F06FE

Bojan DolencSkrbnik skupine Pokojni švedski ihtiolog †Dr. Alex Ploeg, je poimenoval pred leti novo vrsto ščukastega ostrižnika Crenicichla sveni Ploeg, 1991 po kolegu Sven Kullandru. Sedaj se mu je ta oddolžil z novo vrsto Crenicichla ploegi. Riba poimenovana po v letalski tragediji v Ukrajini ubitem švedskem ihtiologu, †Dr. Alex Ploeg-u. Zapis o novo odkriti akvarijski ribi objavljam tu zato, ker je dobila ime po kolegu, ki je z družino tragično preminil 17. julija 2014 v sestreljenem malezijskem letalu nad Ukrajino - verjetno vsi poznamo to strahotno zgodbo! Takrat naslednji dan mi je kolega akvarist iz Švedske na spletnem omrežju poslal sporočilo o tej strahotni tragediji - med potniki sestreljenega letala so bili tudi nam akvaristom in biologom vsem znani Dr. Alex Ploeg z ženo, sinom in družinskim prijateljem, ker so šli na zaslužen dopust v Azijo. Živi sta ostali doma vsaj nujni hčeri, Mirjam in Sandra. Pred tremi leti so po njemu poimenovali tudi steklenega ostriža Gymnochanda ploegi, Tan & Lim, 2014 http://www.rtvslo.si/_up/photos/2014/09 ... -_show.jpg

We now know (among other species of genus Crenicihla) Crenicichla sveni Ploeg, 1991 and Crenicichla ploegi, Varella, Loeb, de Lima & Kullander, 2018.
After 2 famous Swedish ichthyologyst Sven Oscar Kullander & †Dr. Alex Ploeg. 8)
http://www.ofish.org/memoriam-alex-ploeg_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
 Naslov prispevka: Re: Dr. Alex Ploeg †
UNREAD_POSTObjavljeno: 29. mar 2017 08:03 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 12473
Vse najboljše za rojstni dan, †Dr. Alex Ploeg! Akvaristi po svetu te pogrešamo. ❤
†Dr. Alex Ploeg, ihtiolog.
Riba poimenovana po v letalski tragediji v Ukrajini ubitem švedskem ihtiologu, †Dr. Alex Ploeg-u.
Zapis o novo odkriti akvarijski ribi objavljam tu zato, ker je dobila ime po kolegu, ki je z družino tragično preminil 17. julija 2014 v sestreljenem malezijskem letalu nad Ukrajino - verjetno vsi poznamo to strahotno zgodbo! Takrat naslednji dan mi je kolega akvarist iz Švedske na spletnem omrežju poslal sporočilo o tej strahotni tragediji - med potniki sestreljenega letala so bili tudi nam akvaristom in biologom vsem znani Dr. Alex Ploeg z ženo, sinom in družinskim prijateljem, ker so šli na zaslužen dopust v Azijo. Živi sta ostali doma vsaj nujni hčeri, Mirjam in Sandra. Žal smo takrat lahko prebrali tudi v vseh medijih, da je na vzhodu Ukrajine padlo malezijsko letalo boeing 777 z 295 ljudmi...
Ta vest nas je vse, ki so Alexa poznali, resnično globoko pretresla, prav tako kasneje vse, kar se s tem primerom dogaja - dejansko je to nezaslišan zločin nad človeštvom.
Opisana ribica je iz rodu steklenih ostrižev in je bila po naključju v pošiljki rib za akvarijsko trgovino iz otoka Bornea - znana Singapurska ihtiologa sta jo pomenovala po kolegu Dr. Alex Ploegu: Gymnochanda ploegi Tan & Lim, 2014. V opisu nove vrste sta glede etimologije imena napisala: "Vrsta je poimenovana v spomin na Alex-a Ploeg-a, dobrega prijatelja, kolega taksonoma, svetovalca in znanega zaščitnika narave in borca proti vnašanju tujerodnih vrst v naravna okolja; za njegove zasluge v akvarijski trgovini v azijski regiji in širše in kot tajnika združenja OFI (Ornamental Fish Internationa), ki je nesrečno premminil v strahotni tragediji nad Ukrajino 17. julija 2014."
Azijski stekleni ostriži iz družine Ambassidae so znani najbolj po navadnem indijskem steklenem ostrižu, Parambassis ranga, ki so ga pred leti masovno barvali s podkožnimi injekcijami s fluorescentimi barvami, kar je bila huda neetična zloraba akvaristike in smo se osveščeni pravi akvaristi temu masovno uprli na globalnem nivoju. O tem sem pred leti veliko pisal na številnih akvarističnih straneh in forumih in neizogibno prišel v spor s številnimi, tudi domačimi trgovci, ki so te ribe bezsramno prodajali neosveščenim ljubiteljem - potrošnikom. Saj poznamo to: pri nas ni problem tisti, ki problem povzroča, ampak tisti, ki nanj glasno in javno opozarja. Niso trpele samo grobo zlorabljene ribe ( o metodi injiciranja raje ne bi pisal, da ne bo komu slabo postalo), ampak tudi ljubiteljski akvaristi, ki so naivno nasedli potegavščini, saj so te fluorescentne ribe poginile najkasneje po nekaj tednih zaradi odpovedi jeter in ledvic! Je pa to bil tipičen prodajni hit, na kakršne mase zahodnih potrošnikov redno "padejo" in določeni trgovci so to denarno dobro izkoristili - potem pa gremo v nove prodajne hite in metode, saj gre v tem sistemu za globalno prosto trgovino in neoviran pretok sredstev, ljudi in materiala, kamor neupravičeno evropski birokrati uvrščajo tudi eksotične rastline in živali; vemo da v praksi ni potrebna niti karantena (ki je večinoma samo na papirju, ne v realnosti) in imamo masovne zlorabe teh živali v "ljubiteljske in okrasne" namene: akvarijske ribe s statusom umetnega ali rezanega cvetja! Ti fluorescentno obarvani stekleni ostriži so bili tipičen primer take zlorabe, ki jo pri nas (sicer žal premaloštevilni) osveščeni akvaristi zaradi besedne igre imenujemo KVARISTIKA (nasprotje akvaristike).
Množica nam akvaristom dobro znanih pritlikavih steklenih ostrižev je razširjena tako ob morskih obalah kot tudi v sladkih vodah od Afrike, pa preko južne Azije tja v indopacifiško področje, večina vrst je v rodovih Ambassis, Chanda, Gymnochanda, Paradoxodacna, Parambassis in Pseudambassis; najpogosteje še vedno gojimo sicer močno podcenjenega in zlorabljenega indijskega steklenega ostriža. Med steklene ostriže spada tudi zloglasni nilski ostriž, Lates niloticus, ki so ga namenoma naselili v jezeru Viktorija, kjer je naredil strahovito škodo in iztrebil več sto vrst avtohtonih rib, pa tudi ekološko škodo okoli jezera (o tem sem že veliko pisal). Če koga zanima novo opisana vrsta, ki prihaja iz Zahodnega Kalimantana in znanega biotopa jezera Kapuas (glej moj članek BIOTOPI NA OTOKU BORNEO...) je pomemben podatek, da je bila vrsta ulovljena v stoječi, a t.i. "črni pragozdni vodi", kar pomeni, da jih moramo gojiti v akvariju v mehki in kisli pragozdni vodi z veliko huminskih in taninskih kislin, za kar običajno uporabljamo šotni filter in preko revezne osmoze zmehčano ali naravno (deževnico, studenčnico) mehko vodo.
Referenca:
> Tan, H.H. & Lim, K.K.P. (2014): Gymnochanda ploegi, a new species of ambassid glassperch from West Kalimantan, Indonesia. Raffles Bulletin of Zoology, 62: 688–695.
http://www.rtvslo.si/_up/photos/2014/09 ... -_show.jpg


Happy Birthday dear Alex Ploeg! We are all missing you here ❤ but I am sure you are having a great time in Heaven.
.
.
This fish, Gymnochanda ploegi, is named after you to keep you close to our heart, so you will not be forgotten.
.
.
http://www.ofish.org/memoriam-alex-ploeg
With Love ♥
†Dr. Alex Ploeg_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
 Naslov prispevka: Dr. Alex Ploeg †
UNREAD_POSTObjavljeno: 18. jul 2014 22:15 
Administratorji strani
Uporabniški avatar

Pridružen: 13. maj 2010 10:33
Prispevkov: 12473
http://www.ofish.org/
Slika
Slika

OFI (Ornamental Fish International) has received the terrible news that its Secretary General, Dr. Alex Ploeg, his wife Edith, their son Robert and his friend Robin, perished in the plane crash above Ukraine on Thursday, 17 July. They were on their way to a well-deserved and much-anticipated vacation in Asia.
Our condolences go out to their daughters, Mirjam and Sandra, family and friends.
The loss of Alex and Edith is immeasurable to OFI. Alex was much appreciated worldwide and a fount of knowledge about our industry. He was a keystone, not only for us, but also for EPO (European Pet Organization), Dibevo (the Dutch Pet Trade Association) and other organizations.
Alex’s vast amount of contacts ranged from ministers to top civil servants in Brussels, Den Hague, Singapore and elsewhere, but also with workers on the floor, breeders and collectors. When he spoke, everyone in our industry listened. His ability to express complex issues simply and logically made him a much-asked-for speaker at international conferences.
On a personal note from Roberto: “My wife and I have known Alex and Edith for more than 25 years when he and I were breeding fish together on the island of Bonaire in the Caribbean. Even though we moved to different continents, we never lost touch and I have seen his children grow into wonderful adults. A few years ago he asked me to assist him in the OFI secretariat and I gladly accepted, and he, Edith and I worked very well together as good friends in mutual respect and understanding and with a lot of humor”.

On a personal note from Gerald: “With much regret, I, President of OFI, deeply respect Roberto’s personal feelings; I worked closely with Alex over the past 8 years and he has taught me about the world of NGOs, politics, negotiations, the future of OFI, good food, humor, etc. We will miss him and Edith and our task is to continue much stronger with the pathway they prepared for our industry, friends and relatives.

This tragedy has affected us deeply. We have lost very special people and for us, Alex, Edith and Robert will be missed forever.

Roberto Hensen

Gerald Bassleer_________________
"Ujeti mikro-eko-sistemček z optimalno živo vodo, uravnoteženo biocenozno homeostazo, naravno biotsko raznovrstnostjo in biopotencialom"
Odsoten
 Profil Pošlji zasebno sporočilo  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
 Stran 1 od 1 [ 3 prispevkov ] 


Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  

cron