Strokovno svetovanje akvaristika

Vse o akvarijih in akvaristiki

Akvaristika je hobi, ki zahteva široko znanje (od biologije, vodne kemije, fizike, geografije itd.) in določene praktične izkušnje, zato so začetniki sprva v tem hobiju precej “izgubljeni”. Vsaka napaka že na začetku ima lahko precej neprijetne posledice.

Čisto na začetku je treba upoštevati varnost: ustrezen prostor za akvarij, pravilna debelina stekla in ojačitve akvarija, dovolj močna in vodoodporna ali nerjaveča omara ali podstavek za akvarij, ustrezna varna in pravilno nameščena električna napeljava, pravilen zagon tehnične opreme, prava dekoracija in materiala za akvarij, pravilna izbra in nakup rib in tako dalje.

Pomembno je izbrati ustrezen akvarij in opremo glede na izbran tip akvarija in za ta tip ustrezne organizme: sladkovodni, morski, brakični, akvaterarij, paludarij ipd. Pravilni nasveti, temelječi na dolgoletnih izkušnjah so tu izredno dragoceni in lahko preprečijo morebitno razočaranje in škodo, ki bi nastala zaradi neustreznih odločitev in izbire.

Pravilni nasveti, temelječi na dolgoletnih izkušnjah so tu izredno dragoceni in lahko preprečijo morebitno razočaranje in škodo, ki bi nastala zaradi neustreznih odločitev in izbire.

Za akvarij se pogosto odločijo družine, ker tako hoče otrok, a tu je še posebej pomembno, da ne bi prišlo do pogina rib kasneje, ker je to za otroke še posebej boleča izkušnja.

Svetovali smo

POD KLOBUKOM – mladinski program

RTV

Moja firma je svetovala tako pokojnemu Gašperju Tiču v RTV oddaji za otroke Pod klobukom, ki je držal zlato ribico Arabelo v bučki, naredili smo mu in vzdrževali 100 litrski akvarij z ustrezno filtracijo in redno menjavo vode, da so otroci lahko videli, kakšno je vsaj kolikor tolikor pravo domovanje take ribice, tudi Gašper je potem to razložil v oddaji.

Credits © Ansa/Epa

Predsednik Borut Pahor

Glede zlate ribice sem svetoval preko novinarjev časnika Finance celo predsedniku država Borutu Pahorju.

Credits © Tehnični muzej

Tehnični muzej Bistra

Pred davnimi leti smo vzdrževali akvarij z domačimi avtohtonimi ribami v Bistri v Ribiškem muzeju, akvarije v Atomskih toplicah in podobno, tega je bilo veliko.

Credits © Aler

Trgovina Aler

Glede trgovin sem svetoval mnogim, najbolj plodno je bilo za trgovino Aler (BTC Ljubljana), ko je še imela v ponudbi akvaristiko.

Credits © Interzoo

Mednarodni sejem Interzoo

Bil sem v pogovorih z svetovno znanimi akvaristi in profesionalci iz področja hišnih živali na mednarodenm sejmu Interzoo v Nuernbergu, tja sem hodil redno od osamosvojitve dalje.

Dolgoletno pisanje strokovnih člankov

Pisal sem članke iz področja akvaristike v revije PROTEUS, MOJ MALI SVET, MOJ PES, FINANCE in še kam. Sem eden ustanovnih članov in dolgoletni admin prve in najbolše spletne strani iz področja slovenske akvaristike AKVAZIN. Glede privatnih akvaristov sem na začetku poti bil specaliziran na gojenje diskusov in sem tu učil številne akvariste, celo iz tujine, kako je prav.

Žal se je ta scena z diskusi tako pokvarila, da sem zavestno prenehal s tem, kaj je pravi način gojenja teh kraljev akvarijskih rob pa še vedno pišem po vseh domačih in svetovnh forumih in sem v stiku z najboljšimi vzerditelji diskusov na svetu (v mislih imam divje disksue, ne nebodijihtreba umetne pasme).

Priznanje gospodarske zbornice Slovenije

gospodarska zbornica slovenije

park postojnska jama

Moja firma je dobila priznanje od Gospodarske zbornice Slovenije za načrt in izvedbo javnega akvarija v Postonjski jami za človeške ribice. Delali smo tudi načrt za javni akvarij (vključujoč morske pse) v Koloseju v Ljubljani (za naročnika Sergej Racman), a je žal projekt propadel.

Kdo potrebuje svetovanje?

Svetovanje bi rabil vsak začetnik, ki še nima dovolj znanja in izkušenj, žal jih prepogosto dobijo v roke “strokovnjaki” in jim napačno svetujejo. Tu je velik problem, ker je pravi začetek in prava pot večinoma povezana z večjim finančnim vložkom in večina raje izbere cenejšo alternativo, na dolgi rok pa potem zadeva propade.

Svetovanje je ustno in pisno (načrt postavitve), včasih sem komu posodil celo kakšno ustrezno knjigo ali revijo.
Pokličite – 041 761 287
ali pa se pridružite naši skupini akvaristike.

Pomakni se na vrh